Modern çağda en önemli ihtiyaçlardan biri olan elektrik kullanımında kablo çeşidi oldukça önemlidir. Pek çok çeşit kablo vardır bunlardan biri de zayıf akım kablolarıdır.
Zayıf Akım Kabloları Nedir?
Zayıf akım kabloları geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bir binanın görüntü, tesisat, alarm, enerji ve ses teknolojisinde önemli bir yer edinir. Zayıf akım kablolarının yangın risklerinde alevi iletmeme ve yaymama gibi özellikleri, güvenlik açısından da önemini arttırmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi zayıf akım kablolarının hayatımızda daha çok yer edinmesine sebep olmuştur.
Zayıf Akım Kablolarının Kullanım Alanları Nelerdir?
Son zamanlarda gündemde olan akıllı bina tasarımlarında zayıf akım kabloları dikkat çekmektedir. Hastaneler, alış veriş merkezleri, hava limanları, sahneler gibi insanların toplu olarak bulunduğu ortamlarda tercih edilmektedir.
Zayıf Akım Kablo Çeşitleri Nelerdir?
-Erflex kumanda kablosu; enstrüman ve kontrol mühendisliğinde, ıslak ve nemli ortamlarda, montaj ve üretim hatlarında, esnek yapılar ve dar alanlarda kullanılır. Dış ortamda kullanımı tercih edilmez.
-Ervital yangına dayanıklı kablolar; sinyal iletiminde, bina içi haberleşme, güvenlik ve sistemlerinde, insanların toplu olarak bulunduğu kapalı ortamlarda, yangın ihbar sistemlerinde kullanılır.
-Haberleşme kabloları; internet bağlantılarında, yerel telefon hatlarında, sokak kutuları ile ev arasındaki bağlantılarda, yer altı ve yer üstü direk bağlantılarında kullanılmaktadır.
-Koaksiyel kablolar; televizyon antenleri, kablo TV hizmetleri ve standart bilgisayar hizmetlerinde kullanılır.
-Sinyal kontrol kabloları; endüstriyel üretim yapan merkezler, bilgisayar ve ofis makineleri bağlantıları, bina içlerinde yer alan sesli bildirim sistemlerinde, kontrol mühendisliği ve enstrüman alanında tercih edilmektedir.
-Veri iletişim kabloları; kontrol panolarında, ayar kumandalarında, elektronik kumandalarda, yüksek iletim hızlarına sahip yüksek hızlı ağlarda kullanım için özel tasarlanmıştır.
Zayıf Akım Kablo Seçim Kriterleri Nelerdir?
Zayıf akım kablo çeşitlerine bakılarak kullanım alanına ve kullanılacak ortamın özelliklerine göre seçim yapılmalıdır. Dış ortam ve iç ortam için tasarlanmış kablolar dikkate alınmalıdır. Bunlar dışında ortamın nemli ya da kuru olması, kullanılacak ortamda herhangi bir kimyasal maddenin bulunması ve bu maddelerin aşındırıcı bir etkiye sahip olması, alevi iletme ya da yaymama özellikleri de öncelikli olarak değerlendirilmelidir.